2. grzebiemy w zrodlach historycznych dotyczacych opisanych tam faktow
3. przestajemy pisac glupoty jakoby wierzenia germanskie uksztaltowaly sie w I w "naszej" ery.

(... nawet jako a.d.

BasiaBujko napisał(a):Otóż nie rozumiem tytułu tego wątku - co znaczy Jak stara ?
Dla mnie nasza wiara jest odwieczna, w tym sensie, że nasi przodkowie zawsze w coś wierzyli - bo przecież Heathen (to podobno tak należy nazywać, zamiast asatru jako rekonstrukcji) jest religią naturalną (nie objawioną jak chrześcijaństwo), a więc była odwiecznie i to mi sie wydaje jest niezłą odpowiedzią...
Dla mnie nasza wiara jest odwieczna, w tym sensie, że nasi przodkowie zawsze w coś wierzyli - bo przecież Heathen (to podobno tak należy nazywać, zamiast asatru jako rekonstrukcji) jest religią naturalną (nie objawioną jak chrześcijaństwo), a więc była odwiecznie i to mi sie wydaje jest niezłą odpowiedzią...
... natomiast, w tekście padło pytanie o czczenie konkretnych bogów Odyna, Wotana itp. - a to już wydaje mi się następnym wątkiem ... ale odnosząc się do niego - sądzę, że takiej odpowiedzi nikt już nigdy nie da (nawet badania archeologiczne niczego tu nie rozjaśnią - w sensie podania dokładnej daty początku czczenia np. Odyna, no chyba że wymyślą wehikuł czasu) - ale jeżeli założymy, że bóg jako nazwa miał wiele różnych form i ewoluował zarówno historycznie jak i geograficznie, to jego przymioty miał zapewne jakiś inny bóg a więc np. Odyn (w jego dzisiejszej nazwie) mógł być czczony pod inną nazwą - a więc także mogła być to wiara odwieczna...
..... wydaje mi się, że autorowi tematu chodziło o proste (lub mniej proste) fakty historyczne.
Wyznajemy etniczną, naturalną religię germańską więc nie jest ona do końca odwieczna, choćby z tego względu, że Germanie nie są odwieczni, tylko kiedyś tam pojawili się na arenie dziejów. Według klasycznej teorii etnogenezy, dawno dawno temu byli sobie Indoeuropejczycy, którzy wędrowali i osiadali w różnych rejonach Eurazji. Z biegiem lat mowa tych, którzy byli od siebie oddaleni, zaczynała się różnić, tak że język praindoeuropejski (wspólny język Indoeuropejczyków) podzielił się na dialekty, z których wykształciły się (w różnym czasie) poszczególne języki takie jak pragermański (wspólny język Germanów, który się później podzielił na różne języki germańskie, analogicznie jak podzielił się PIE), prasłowiański i inne. Zaznaczę, że pod tym kątem geneza Germanów jest tożsama z ukształtowaniem się języka pragermańskiego z jakiegoś tam dialektu języka praindoeuropejskiego. I sądzę, że tam należy szukać początków naszej religii. Nie napiszę, kiedy to było...
........ mniej więcej wtedy, kiedy zaczęli posługiwać się językiem staronordyckim, czyli około VIII w. ....
BasiaBujko napisał(a):Sigrarr napisał(a):[...] pod tym kątem geneza Germanów jest tożsama z ukształtowaniem się języka pragermańskiego z jakiegoś tam dialektu języka praindoeuropejskiego. I sądzę, że tam należy szukać początków naszej religii. Nie napiszę, kiedy to było...
........ mniej więcej wtedy, kiedy zaczęli posługiwać się językiem staronordyckim, czyli około VIII w. ....
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości